Hoe kunnen we onszelf wapenen tegen onze zelfoverschatting?

Hoogleraar psychologie David Dunning zegt bij de vraag 'En hoe kunnen we onszelf wapenen tegen onze zelfoverschatting ? '

 

"Ik raad iedereen aan een mentor te zoeken: iemand die al verder is in datgene wat je gaat doen. Hij of zij weet namelijk als geen ander wat je allemaal kunt tegenkomen.Een mentor kent de gevaren op de weg en weet hoe die te omzeilen. Zelf overzie je dat niet. Op dingen waarvan je geen weet hebt, kun je je nu eenmaal niet voorbereiden."

(Bron: Psychologie Magazine juli/augustus) 

 

Ontplooien door ondersteuning


Uit eigen ervaring kan ik dit volledig beamen. Na eenmaal zelf een mentor gevonden te hebben, kon ik mijzelf ontplooien omdat men mijzelf liet zien met de ervaringen en kennis die door mijn mentor zijn opgedaan. Hierdoor kon ik zelf verder en werd het mogelijk mijn kennis en ervaring aan te bieden.

 

Eerlijk zijn


Hierna wordt hem de vraag gesteld 'Anderen kennen ons beter, maar toch delen ze hun kennis over ons vaak niet met ons.'

 

Hij lacht hierom en zegt onder andere;

 

"Mensen zijn niet eerlijk tegen elkaar, ze willen beleefd blijven, de harmonie bewaren, vrolijk overkomen. Als ik mijn studenten op iets wijs wat ze niet goed hebben gedaan, kijken ze me aan alsof ik hun hond heb doodgeschoten. Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar in Amerika zijn we het helemaal niet gewend elkaar te zeggen waar het op staat. Volgens mij moeten we het gewoon vaker doen, dan wennen we er vanzelf aan"

 

Duidelijkheid biedt inzicht


Als volger van het vijfde inzicht kan dit een tweezijdig gevoel bij mij geven. En toch begrijp ik David ! Laten wij meer direct aangeven hoe wij het werkelijk zien en/of ervaren. Vaak heb jij het gevoel dat wanneer jij duidelijk bent jij de ander zal kwetsen. De praktijk toont totaal het tegenovergestelde. Door juist niet duidelijk te zijn, kwets jij de ander veel meer. Blijf uiteraard wel kritisch en voorzichtig met jouw woorden. Het zijn namelijk nog steeds onze eigen inzichten omtrent de persoon en/of situatie.

 

Door de juiste (ervaren) vragen te durven stellen en duidelijk te blijven, komt het eigen inzicht....

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius Inspirator

+31 (0)6 - 21 55 66 00

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0