Ik de stok Jij de veer

Wanneer ik praat, wil jij dan luisteren. En als ik het jou vraag, wil jij mij dan antwoorden. Door eerst te zeggen wat ik zei en dan pas te antwoorden. En als jij geantwoord hebt, wil jij dan weer luisteren.

 

Indian Talking Stick / Praatstok
Indian Talking Stick / Praatstok

Het lijkt zo'n gemakkelijke vraag. Het is zo eenvoudig om te luisteren. Alleen horen wij werkelijk wat er wordt gezegd? In een aantal Blogs heb ik al aandacht geschonken aan dit onderwerp.

 

Als jij een 1 op 1 gesprek voert, lijkt de aandacht nog aanwezig. De vraag blijft natuurlijk altijd word ik werkelijk gehoord en begrijp men wat ik zeg. Zit men in een groep dan wordt deze vraag nog interessanter. Want hoe weet ik of de groep de aandacht voor mijn verhaal heeft en ik ook hier gehoord word? Zou men jouw verhaal bevestigen dan zou dat al een signaal zijn dat jij bent gehoord. En als men voor het antwoord geven eerst kort samenvattend bevestigt wat men gehoord heeft dan is dit ook een bevestiging dat jouw verhaal is aangekomen.

 

Een dialoog!

 

De indiaanse praatstok


Allerlei trainingen kunnen jou leren hoe te vertellen en hoe te luisteren. Allemaal hebben ze effect. Als jij natuurlijk luistert en de juiste vragen stelt. En men erop let of de stof daadwerkelijk bij jou is binnengekomen.

 

Eeuwen geleden had men dit vraagstuk ook al. Een toen wist men een hele simpele oplossing te bedenken. De Indiaanse Praatstok. The Indian Talking Stick!

 

De praatstok is van oorsprong afkomstig van indianenstammen in Noord-Amerika. Een eeuwenoude traditie waarbij dit hulpmiddel gebruikt wordt tijdens raadsvergaderingen van stamoudsten. De praatstok wordt ingezet als communicatiemiddel. Gezeten in een cirkel, wat een gevoel van gelijkwaardigheid symboliseert, voert degene met de praatstok het woord. De mening van de spreker wordt gerespecteerd, iedereen luistert, niemand onderbreekt, niemand spreekt voor zijn beurt. Diezelfde persoon houdt ook een antwoordveer vast. Zodra de woordvoerder een vraag wilt stellen aan een ander raadslid, wordt de antwoordveer doorgegeven aan de persoon die de vraag moet beantwoorden. Na het geven van het antwoord praat degenen met de stok verder.

 

Als iemand anders wat wilt zeggen, mag hij/zij vragen om de stok. Het ontvangen van de praatstok gebeurt onder 1 voorwaarde; hij of zij vat eerst samen wat degene die het woord voerde heeft gezegd.

 

Indiaanse kinderen leren al heel jong, vanaf driejarige leeftijd, te luisteren. Het is een persoonlijke eer om iedereen zijn of haar verhaal toe te staan! Hierdoor leren de kinderen de mening van anderen te respecteren. Daarvoor hoeft men er niet mee eens te zijn, alleen ieder zijn standpunt is even waardevol. 

 

Mijn praatstok


Maken eigen Praatstok
Maken eigen Praatstok

Omdat binnen de gesprekken/dialogen van Ronald Osephius Inspirator al vaak gebruik werd gemaakt van het vasthouden van iets wat voorhanden was, was de stap naar het hebben van een eigen Praatstok een hele kleine stap.

 

De Praktijk wees al uit dat dit een bewezen techniek is. Echter was het mij niet bekend dat het een eeuwenoude traditie betrof. Toevalliger wijs kwam ik hier achter. Dit had mede te maken met het feit dat ik altijd geïnspireerd word door de ganzentrek en groene kristallen. En dat veel vrienden mij Chief noemen. Zo maar. Niemand weet eigenlijk waarom. En toen werd ik gewezen op de indianen in Noord-Amerika. Wat blijkt; In de dierenriem van de indianen in Noord-Amerika is de sneeuwgans het totemdier dat geplaatst is in de periode 22 december – 20 januari (mijn geboortedag is 23 december). Volgens de indiaanse astrologie zijn mensen die onder dit teken geboren zijn betrouwbaar en voorzichtig, ambitieus en volhardend, sociaal en efficiënt. De steen die hoort bij de sneeuwgans is Olivijn. Een steen die gekenmerkt wordt door de constante groene kleur. Tevens is bovenstaand al te lezen dat deze indianen gebruik maken van de Praatstok. De stap voor mij om een eigen stok te hebben, was zo gemaakt.

 

Samen met Antoinette van Herpen van PuurPotentieel heb ik mij verder in kunnen leven in de mogelijkheden en betekenissen van een Praatstok. Diverse informatie en kennis komt van PuurPotentieel waarvoor mijn oprechte dank.

 

Natuurlijke betekenissen


De symboliek van de bomen, kleuren en dieren hebben bij een Praatstok grote betekenis. Elk soort boom heeft zijn eigen specifieke kracht. Bij het maken van de Praatstok kies jij vaak een tak welke voor jouw gevoel bij jou past. Later kan jij dan nakijken wat de boomsoort voor betekenis heeft. De eerste verrassing wordt dan vaak al ervaren. Dingen gebeuren niet zomaar. Wenst jij direct een bepaalde betekenis aan de Praatstok te koppelen dan kan natuurlijk direct een boomsoort gekozen worden die aansluit bij de betekenis. Er bestaan diverse tabellen met daarin de kenmerken van een boomsoort. Bijvoorbeeld; Berk: waarheid, inspiratie, levendig, bescheiden. Esdoorn: goed voor kindervergaderingen omdat hij zachtheid en vriendelijkheid voorstelt, bescherming, fantasie etc.

 

Kleuren hebben ieder ook hun eigen betekenis. Hier is het het mooiste om op gevoel je kleuren te kiezen en dan achteraf na te lezen wat het betekent. Laat je verrassen over de uitkomst. Natuurlijk kan je hier een stok willen maken voor een bepaalde betekenis. Laat je dan informeren over de kleuren. Bijvoorbeeld; Rood: vertrouwen, leven, respect, liefde, verlangen, aarde, reuk, zwaartekracht, ondersteuning, stilte, ik ben, zelfbehoud, angst, vast, gronden. De dieren daarbij zijn Olifant, os, stier. Groen: Wilskracht, lucht, tastzin, evenwicht, liefde & balans, compassie, verdriet, ontwarren, gas, evenwicht, ik bemin, verdriet, zwaarte, zelfaanvaarding, acceptatie van anderen, adem, herfst. De dieren die daarbij horen Antilope, vogels.

 

De indianen werken veel met de symboliek van krachtdieren, ook wel totemdieren genoemd. Een krachtdier is een persoonlijk helper, en een totemdier een helper van stam of familie. Mijn totemdier is de Gans: Waakzaamheid, reizen, gemeenschap, brenger van goed nieuws, communicatie, fantasie. Zodoende is in mijn Praatstok onder andere de gans verwerkt.

 

Respect


Indian Wishdom

De Praatstok herinnert ons eraan om de mening van ieder levend wezen te respecteren. Als we naar de wijsheid en lessen van anderen luisteren, kunnen we elkaar beter begrijpen en op een respectvolle manier met anderen omgaan.

 

Daarom is de Praatstok een uniek middel in het Bedrijfsleven als bij het werken met Kinderen.

 

De praatstok in de praktijk


Het leidt tot heldere en daadkrachtige vergaderingen (dialogen) met daarbij vaak aanzienlijke tijdsbesparingen. Iedereen voelt zich gezien en gehoord en dit leidt tot samenwerkende en effectieve werkresultaten. In plaats van een stamoudste kan een dagvoorzitter/gespreksleider de focus en tijdsbewaking in de gaten houden, en zorgen dat iedereen die wat wil delen ook aan het woord komt.

 

Kinderen kunnen al jong leren aandachtig te luisteren naar anderen, en om andere standpunten te respecteren. Zo kan de Praatstok in een kringgesprek op school worden ingezet. Echter ook in gezinsverband om bijvoorbeeld met volle aandacht elkaars week door te nemen.

 

Alleen schiet nu niet in de paniek. Want denk nu niet dat als jij geen Praatstok hebt, jij niet meer tot vertellen en luisteren kan komen.

 

Voor dat jij aan jouw verhaal wilt beginnen, zowel 1 op 1 als in een groep, kan jij dan simpel zeggen....

 

                                          "IK DE STOK. JIJ DE VEER!"

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius Inspirator

+31 (0)6 - 21 55 66 00

 

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Erika van der Tier (vrijdag, 23 november 2012 16:56)

  Volgens mij ben jij heel goed bezig om de praatstok te integreren in je praktijk. Ik vind je schrijfstijl heel eerlijk en open. Ik wens je nog heel veel plezier met het werken met je praatstok.

  Erika (medecursist)

 • #2

  ronaldosephius (vrijdag, 23 november 2012 19:37)

  Erika wat fijn wat je schrijft. Dat waardeer ik enorm. De cursus heeft ons allemaal verder gebracht. Onze volgende stap! En het plezier beleef ik zeker omdat ik mijn cliënten zie groeien bij het toepassen van de Praatstok.

 • #3

  Karen de Vries (zaterdag, 24 november 2012 15:02)

  We zijn het roerend eens: 'De Praatstok herinnert ons eraan om de mening van ieder levend wezen te respecteren. Als we naar de wijsheid en lessen van anderen luisteren, kunnen we elkaar beter begrijpen en op een respectvolle manier met anderen omgaan.' Ook ik schreef dit op mijn website.
  En ook ik ben gegrepen door de talking stick. Sinds twee jaar maak ik ze in opdracht voor trainers en bedrijven. Het is een fantastisch middel, dat mensen met elkaar laat spreken en luisteren vanuit het hart.
  Veel succes ermee.

 • #4

  Annemarie (zondag, 25 november 2012 15:55)

  Mooi verhaal Ronald, ikzelf heb nogal de neiging iemand niet uit te laten praten. Ik zal een denkbeeldige praatstok in gedachte nemen als vooraan iemand aan het woord is, kijken of het werkt.
  Voor je praktijk zal je hier veel aan hebben, heel veel succes ermee.

 • #5

  Ronald Osephius (maandag, 26 november 2012 09:18)

  Karen ik ben net terug van een studieweekend en zie je bericht. Wat ontzettend leuk dat je ook reageert. Fijn dat je op mijn pad naar mij hebt willen luisteren. Ben gelijk naar je sites gegaan en oa www.talking-stick.nl uitvoerig bekenen. Toch weer mooi hoe mensen los van elkaar hetzelfde willen bereiken en ook nog dezelfde woordkeuzes hebben. Op je site verwijs je ook naar Dan Millman en zijn boek Het Leven waarvoor je geboren bent. Een boek wat in mijn praktijk veel ingeslagen wordt. Ik ben dan ook zo vrij geweest om je site in mijn Blog op te nemen. Blijf je goede werk voortzetten en wat je schrijft is absoluut waar.... De talking stick is een fantastisch middel, dat mensen met elkaar laat spreken en luisteren vanuit het hart.

 • #6

  Ronald Osephius (maandag, 26 november 2012 09:23)

  Annemarie de Tolteken indianen hebben diverse inzichten. 1 daarvan is.. Wees kritisch met je woorden! Door te leren luisteren, open je zelf ook je hart en denk je na over de woorden die je zult gebruiken. Ik vind het mooi om te lezen dat je door mijn Blog een ander de kans geeft te praten, respect toont en uiteindelijk zowel de spreker en jij daardoor dichter bij jullie hart kunnen komen.