Het zijn de scherven die bepalen of ze weer blijven plakken

Hij zegt tegen mij; 'het zijn nu maar drie scherven, alleen als ik het nu niet goed doe dan worden het er wel twintig. Dan is alles werkelijk stuk!' Ik antwoord hem dat het niet uitmaakt hoeveel scherven er werkelijk zijn. Het is de kunst van vergeven en respect wat bepaalt of iets kapot blijft of juist verbindt.

 

kintsugi


Ik vraag hem of hij bekend is met het Japanse Kintsugi en/of Wabi-Sabi. Hij kijkt mij denkend aan en zegt eerlijk dat het hem niets zegt. Dat begrijp ik want hij zou zich dan nu misschien al minder druk maken om zijn persoonlijke scherven. Kort uitgelegd is Kintsugi een Japanse Kunst om dat wat gebroken is met gouden lijm en lak weer aan elkaar te plakken. In boeken en op internet is hier veel over terug te vinden. Vertaald naar de Praktijk is het een symbool voor wat jij niet goed doet, jouw imperfectie, altijd hersteld kan worden. Sterker nog; dat het herstel dan zelfs vaak nog mooier is. Een nieuw leven. Jouw ware zelf.

 

En dat past goed bij de gedachte van Wabi-Sabi.

 

Wabi-Sabi


Bij deze Japanse leer/filosofie staat imperfectie en vergankelijkheid van het leven symbool. Zie hiervoor ook de boeken en/of internet. Dus dat juist iets wat kapot is/lijkt te zijn gegaan, juist mooi kan zijn omdat het kapot is geweest.

 

Waarschijnlijk vergelijkbaar met de tekst; 

 

"You try to break me but you see what doesn't kill you makes you stronger"

 

De lijm


De ervaring leert dat bij het heel maken van persoonlijke/relatie scherven twee belangrijke woorden naar voren komen;

  • Schuld.
  • Schaamte.

Wanneer de scherven deze twee woorden en de daarbij horende emoties/gedragingen/gedachten/lichamelijke reacties en beeld(en) kunnen accepteren, gecombineerd met vergeving en respect, zijn het de scherven die bepalen of ze weer blijven plakken. Eenheid!

 

De vraag blijft dan wel; Waar bestaat jouw lijm uit?

 

Opstelling


Voor mijn cliënt is zijn hulpvraag opgelost met behulp van een tafelopstelling en vloeranker opstelling. Zowel zijn inzicht als transformatie tijdens deze opstellingen heeft hem geholpen in zijn volgende stap naar GROEI!.

 

Heb jij vragen en/of opmerkingen neem dan gerust CONTACT met mij op. En lees DIT ook eens.

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31 (0) 6 - 21 55 66 00

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0