Het belang van rituelen

Daar staan de twee zonen tegenover hun vader. Al een ruime tijd geleden hebben zij van hem het bedrijf overgenomen. Even naar de notaris, tekenen, een horloge (als grapje) als dank en door met de bedrijven. En, toch lijkt de geest er uit. Ze zijn het belangrijke ritueel van respect en overdracht vergeten. Vandaag voeren zij dit onder mijn begeleiding door middel van een opstelling alsnog uit..... Ken jij ook het belang van persoonlijke en/of professionele rituelen?

 

rituelen


In alle landen en religies komen rituelen voor. Jij kan jou waarschijnlijk wel een aantal voor de geest halen. In Praktijk Osephius wordt onder anderen gebruik gemaakt van het oude Hawaïaanse vergevingsritueel Ho'oponopono. Bij elke negatieve gedachte en/of uitspraak, probleem, gevoel etc. kan jij direct de woorden uitspreken;

"Het spijt mij, Vergeef mij, alsjeblieft"

Ik houd van je. Dank je wel"

 

Voor een verdere toelichting over dit ritueel verwijs ik graag naar Ulrich Emil Duprée. Hij heeft hier een mooi duidelijk boekje over uitgegeven. ISBN 978 902 0211 795

 

Echter waarom zijn er eigenlijk rituelen?

 

Waarom?


Eeuwen geleden schreef Confucius (ca. 145-86 v.Chr.) al over het belang van het hebben van rituelen. Confucius noemt in “De gesprekken” *1 onder andere de waarde van het deelnemen, de ordening, het brengen van geluk, met overtuiging deelnemen en dat; ‘echte verandering begint met het besef dat jij pas nieuwe kanten van jouw persoonlijkheid kan ontwikkelen wanneer jij loskomt van jouw gebruikelijke gedrag. Rituelen brengen veranderingen teweeg doordat ze jou in staat stellen tijdelijk een ander persoon te worden. Ze scheppen een kortstondige alternatieve werkelijkheid vanwaaruit jij een klein beetje veranderd terugkeert naar jouw gewone bestaan. Heel even verkeer jij in een ‘alsof-wereld” *2

 

Cliënten van de Praktijk leren bijvoorbeeld het Intentie Ritueel. Elke avond en ochtend voeren ze een ritueel uit om hun Intentie van de dag werkelijk in hun systeem vast te leggen. Dus elke dag een klein beetje veranderd terugkeren. 

*1 Confucius De gesprekken ISBN 978 90 457 0485 2 *2De Weg Michael Puett ISBN 978 90 259 0415 9

 

een beetje veranderen


Jij kan elke dag ook een beetje veranderen. Zowel persoonlijk als professioneel. Bij rituelen kan jij al denken aan;

  • vaste tijden iets doen.
  • elke ochtend eerst "Me-time" en dan pas aan de dag beginnen.
  • danken tijdens het eten en/of dankboekje maken.
  • mediteren.
  • succesjes vieren.
  • overdracht op een respectvolle en met elkaar overeengekomen manier.
  • intentie uitspreken voor een overleg.
  • ademhalingsoefeningen.
  • ..... (vul hier jouw eigen rituelen in)

Kies jij voor een nieuw ritueel weet dat jij dan 66 - 90 dagen nodig hebt om het in jouw systeem te krijgen.

 

Terugkomende op de openingsalinea; "Door uit te reiken en een groot/zwaar object, dat de bedrijven en het verleden, vertegenwoordigt over te dragen aan de zonen. En, de zonen woorden van dankbaarheid en respect te laten uitspreken naar hun vader, bekrachtigde dit ritueel de overdracht. Er was eindelijk duidelijke (h)erkenning! Er is een hele diep zucht hoorbaar. De geest keert weer terug."

 

Wil jij verder informatie over rituelen, heb jij opmerkingen of wil jij ook elke dag een beetje veranderen. Neem gerust contact met mij op.

 

Nu jij zover bent gekomen, lees DIT ook eens.

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31 06 - 21 55 66 00

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0