Wie is er voor jou?

Ik ontmoet hem voor het eerst. Spontaan op een feestje. In mijn vrije tijd. Bij het hand geven grote ogen en veel lichaamstaal. Bij het vertellen direct de armen over elkaar, stijve houding, korte ademhaling en vlekken vooral op zijn keel. "Drie weken vakantie en nu moet ik over een paar dagen gaan werken en weer is dat gevoel er. Alsof ik nooit op vakantie ben geweest en al dat nare gewoon weer terug is" Hij weet helemaal niet wie ik ben en wat ik doe. En, toch begint hij direct en spontaan te vertellen. Ik weet dat ik niet in mijn Praktijk ben en toch stel ik mij open. Want in mijn prachtige beroep is er geen privé en zakelijk. Ik ben! Dus geef ik ook hem alle ruimte, door te luisteren, kort zijn woorden te bevestigen en vooral te zijn, zodat hij zijn verhaal kan doen.....

 

meer dan 30 jaar en echte pijn


Daar begint hij gelijk mee. Dat hij meer dan dertig jaar al bij deze grote werkgever werkzaam is. Alles meegemaakt en altijd trouw. Nooit ziek. Dat dit nu echt pijn doet. En, zo worden allerlei, voor hem belangrijke emoties en meningen opgesomd. Misschien zelfs wel feiten, echter dat is nu even niet belangrijk. Hij kan zijn verhaal doen. En, vaak bij trauma doen wij altijd hetzelfde verhaal. Wat dan steeds meer, ook voor hem, de waarheid wordt.

 

Ons bewustzijn is een verhaaltjesverteller en doet dit graag om maar niet bij de echte pijn te hoeven komen. Het is vooral volgens hem 'fout gegaan' bij de beoordeling net voor zijn vakantie. Normaal krijgt hij een voldoende alleen nu een dikke onvoldoende. Met deze onvoldoende en de boodschap dat het beter moet anders..... (angst aanpraten dus).....is hij op vakantie gegaan. Ik spiegel, zonder eigen mening, zijn woorden zodat hij kan horen wat hij zelf zegt. 

 

Verdriet en zelfsturende teams


De emoties lopen bij hem hoog op en opeens mag van hem het verdriet er zijn. Een aantal mensen die erbij zijn komen staan, reageert hier direct op waardoor het stromen eigenlijk een soort van 'spontaan' gestopt wordt. Hierdoor schiet hij weer in zijn overlevingsstand, doet zijn bekende masker op en laat de man zien waarvan hij denkt dat dit van hem (altijd) wordt verwacht. Wie hij moet zijn. 

 

"En dan moeten wij nog eens met zelfsturende teams gaan werken in ons tegenwoordige domein, terwijl wij elke dag wel tien mailtjes ontvangen hoe wij dan zelfsturend moeten zijn en waar wij allemaal op moeten letten. Waarbij elke mail weer een andere kant op lijkt te sturen"

 

Nu is de groep getriggerd en roepen diversen dat ze ook in zelfsturende teams zitten wat gewoonweg niet werkt. Omdat ik wel geloof in onder andere de kracht van loyaliteit, cellen/kringen, zelfontwikkeling en dit in mijn begeleiding bij organisaties ook ervaar, geef ik nu wel mijn mening aan de groep. 'Zodra het Waarom bekend is gemaakt en werkelijk vrijheid binnen van te voren bepaalde grenzen wordt gegeven, bijvoorbeeld volgens het Sociocratie S3 principe of Semler of...., kan zelfsturing wel gerealiseerd worden' ; zeg ik. De woorden Veiligheid & Vertrouwen laat ik ook nog vallen. Echter ik wil er in dit gesprek voor hem zijn en stel de vraag die ik vaak in het begin aan mijn cliënten stel;

'WAT WIL JIJ WERKELIJK?'

durf te zijn wie jij werkelijk wilt zijn


Vaak is het beantwoorden van bovenstaande vraag voor veel mensen niet zo 1,2,3 te geven. Vanuit onze opvoeding, ervaringen etc. wordt van jou verwacht wie jij bent. Terwijl het zo mooi is als jij wordt wie en/of wat JIJ wilt zijn! Dit realiseer jij bijvoorbeeld door;

 • opleidingen.
 • retraites/workshops.
 • trainingen.
 • aandacht aan jouzelf en jouw lichaam.
 • coaching.
 • meditatie.
 • voeding.
 • beweging.
 • rust.

Echter ook aan het hebben van iemand die er voor jou is! Zoals nu op dit feestje. Vriendschappelijk en/of professioneel. Veel cliënten van Praktijk Osephius, zowel particulier als zakelijk, komen om de zoveel tijd even langs. Dit op vaste afspraak of vanuit hunzelf. Ook als het begeleidingstraject voorbij is. Ze komen voor:

 • Gewoon even sparren.
 • Luisteren.
 • Een APK.
 • Bijtanken.
 • Een vraag neerleggen.
 • Een nieuw stuk oppakken.
 • Inzichten krijgen.
 • Zomaar.
 • Transformatie en ga zo maar door.

Op deze manier blijf jij namelijk de Creator van jouw eigen groei!

 

vertel jouw verhaal


Durf jij tijd in jouzelf te steken door zo af en toe bij iemand langs te gaan? 

 

Weet dat jij altijd bij iemand welkom bent en vertel jouw verhaal. Hierdoor kan jij, zoals op bovenstaande foto, de sleutel naar jouw hart (weer) vinden en kan jij vanuit jouw intuïtie worden wie of wat jij werkelijk wilt zijn.

 

Het is niet even jouw aandacht op iets anders (vakantie, even eruit, harder werken, nog meer jouw best doen, opbranden, verslaving etc.) vestigingen en dan gaat het wel over. Of dat het dan wel overwaait. Zolang jij de oude pijn/een ongeaccepteerde ervaring uit het verleden niet geaccepteerd hebt of krijgt dan blijft het terugkomen als belletjetrek. Echter wijs jij meestal naar iets of iemand anders in het heden als de huidige oorzaak van jouw emotie. 

 

Nu jij zover bent gekomen, lees dan ook DIT eens.

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31 (0) 6 - 21 55 66 00

Reactie schrijven

Commentaren: 0