Gun jij jouzelf een coach?

"'En, wat doe jij voor werk?' Een veel gehoorde vraag als ik ergens kom. Ga ik voor de vrager denken, dan wordt het opeens moeilijker om de juiste woorden te vinden. Wat zegt mijn hoofd? Ze zullen wel gelijk een mening hebben. Wat zegt mijn hart? Kan ik zeggen dat ik met deze roeping echt het mooiste beroep van de wereld heb? Ik draai dan om het woord heen. Ik gebruik andere woorden; inspirator, raadgever, groeischakelaar, energetisch werker, psychotherapeut, spiegelaar, bedrijvendokter. Of geef het geen naam door te benoemen wat ik doe. Waarom? Nou wanneer ik zeg; Intuïtief Coach dan leert de ervaring dat vaak de reactie zal zijn; 'Oh jij ook al of ik ken al zoveel coaches' En die opmerkingen begrijp ik volledig. Echter dan wil ik ze vragen; 'Daar jij coaches kent, gun jij jouzelf dan daadwerkelijk ook een coach?' Want ik gun het werkelijk iedereen."

 

Overigens als ik vanuit mijn hart antwoord, dan zeg ik: 'Ik heb het mooiste beroep van de wereld. Intuïtief begeleid ik personen en organisatie in hun groei, zodat ze worden wie ze willen zijn.' Meestal is dan de reactie; 'Oh, een coach' of 'Een soort van psycholoog'.

 

durven of liever vermijden


Deze week reed ik op een bekende snelweg van zuid naar noord met een modern verlichte Billboard. En daar stond het opeens. "Gun jouzelf een coach" Een collegabedrijf maakt speciaal reclame voor het kiezen voor een coach. Ik was het gelijk helemaal met ze eens. Dus ondanks al die mensen die coach zijn, of hoe ze zich ook noemen, kan men er nooit teveel op gewezen worden om daadwerkelijk voor een coach te kiezen. Want er één kennen of weten dat er zoveel bestaan, wil nog niet zeggen dat jij ook er gebruik van maakt om werkelijk te groeien. DURF jij het of vermijd jij het liever?

 

wikipedia


Als jij het begrip of de definitie van coach opzoekt, komt onder andere Wikipedia met de uitleg; 'Kenmerkend van een coachingstraject is dat de coach door de gecoachte wordt uitgezocht. In het coachingstraject is de coach degene die het leerproces begeleidt en monitort en de cliënt of wordt 'gecoacht'. De cliënt bepaalt het doel: de coach stelt vragen, geeft adviezen en voegt waar nodig kennis toe. De klant blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar beslissingen.'

 

waarom een coach?


Het is net dat luisterende oor, die spiegel, dat ene duwtje, de criticus, inzichtgever, die tijdelijke vriend, sparringspartner, arm om jouw schouder en zoveel meer tijdens het realiseren van jouw doel. Want jij weet toch;

  • dat jij zelf jouw eigen creator bent,
  • dat jij het bent die jouw eigen grenzen aanlegt,
  • dat jij het zelf bent die jouw intenties dient te bepalen en uit te spreken,
  • dat jij keuzes dient te maken,
  • en daadwerkelijk jij actie dient te ondernemen?

Blijf jij wachten tot het ooit vanzelf gebeurt, dan kan jij wachten tot jij één ons weegt, inclusief de spanningen en frustraties. Jij moet er wel wat voor doen. Met daarbij dan de keuze: "Doe jij het helemaal alleen of......?".

 

trouw aan jouw geloof


Jij blijft zelf verantwoordelijk voor jouw beslissingen. Sterker nog. Jij dient in de kennis en voorgestelde methodiek van jouw coach te geloven. GELOOF jij er niet in, stop dan direct! Blijf ook hier enorm trouw aan jouw eigen gevoel. Ik schrijf dus niet of jij wel of niet in jouzelf gelooft. Neen, het gaat hier over jouw coach, zijn/haar vragen, de adviezen en vooral het DOEN van de groeimethodiek die jou wordt voorgesteld. Blijf niet trouw aan deze coach omdat jouw vriendenkring ook bij deze coach zit, omdat jouw netwerk hiervoor gekozen heeft en/of jij er graag ook bij wilt horen wanneer jij voor deze coach kiest. Ondanks dat jouw gevoel allang iets anders "zegt".

 

sekte van de schuivende gordijnen


Als jij werkelijk gelooft in jouw groeimethodiek wordt jij werkelijk jouw eigen CREATOR. Jij creëert dan wie jij werkelijk wilt zijn. Of wat andere coaches schrijven... wie jij werkelijk bent of de beste versie van jouzelf.

 

En wie dan jouw coach is en/of hoe hij/zij zich noemt, is helemaal niet belangrijk. Ik geef wel eens het voorbeeld van de sekte van de schuivende gordijnen. Deze sekte leert jou hoe jij drie keer met jouw gordijnen kan schuiven en jouw verlangen/wensen/behoeften in vervulling komen. Ze tonen dit op prachtige locaties, met volle zalen en allemaal gelukkige en positieve mensen. Als dit voor jou goed voelt, als jij hierin gelooft, laat jou dan door hen alsjeblieft coachen en laat jouw eigen CREATIVITEIT spreken. Degene waar jij jou goed bij voelt, waar jij mag en kan groeien, is dan jouw:

  • gids
  • engel (wat zo wie zo kinderen en een partner zijn)
  • partner
  • heler
  • (leer)meester
  • spiegelaar (waaronder zelfs muziek, woorden en gebeurtenissen)
  • sjamaan
  • therapeut
  • kaartoplegger
  • vriend (die tijdelijk meeloopt)
  • maatje (waarbij liefde zowel hard als zacht zal zijn)
  • psycholoog
  • of zoals jouw coach zich ook  noemt.

Ik wil eigenlijk afsluiten met een Japans gezegde welke voor mij door alle jaren heen zo van grote betekenis is. Wat voor mij het WAAROM van het hebben van een coach zo goed vertaald:

 

 "Een dag bij een goede leermeester, leert jou meer dan duizend boeken"

Nu jij zover bent gekomen, lees dan ook DIT eens.

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31 6 21 55 66 00

Reactie schrijven

Commentaren: 0