(H)erken jij Stress?

Nu.nl plaatst op 11-11-2019 het artikel met de begin tekst; 'De kosten van werkverzuim door stress zijn opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar. In 2018 hadden zo'n 1,3 miljoen werknemers last van burn-outklachten. Dat melden TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag, op de eerste dag van de Week van de Werkstress.' Verderop in het artikel staat; 'Digitale bereikbaarheid van werknemers is een van de aspecten die leidt tot stressklachten.' Voor heel het artikel klik op deze link. Echter ik heb een vraag aan jou. (H)erken jij stress? Sterker nog kan en mag jij, in jouw omgeving, toegeven dat jij stress ervaart?

 

grote levensverzekeraar


De laatste vraag doet mij terugdenken aan een cliënte van mij. Werkend bij een grote levensverzekeraar staat in haar profiel dat zij moet kunnen werken onder grote stress. Toen zij, om meerdere redenen, in een burn-out raakte, was haar werkgever niet bereid om in haar herstel traject te investeren. De vraag die ook de arbo dienst van deze organisatie zich stelde, was;

 

"IS DEZE STRESS WEL ARBEIDSGERELATEERD?"

 

Is deze vraag omtrent het soort stress en het herstel ervan überhaupt belangrijk?

 

soorten van stress


Als opgeleid coach/therapeut en teacher omtrent stress en angst kom ik heel veel soorten van stress tegen. In hoofdcategorieën zijn ze altijd terug te brengen in;

 • Vechten.
 • Vluchten.
 • (Be)Vriezen wat tegenwoordig Verstarren genoemd wordt.

In het onderzoek wordt gesproken over werkstress. Echter kunnen wij het niet gewoon over stress hebben? Want hoe is het onderscheidt tussen professioneel(werk) en/of persoonlijk te maken? Het lijkt mij veel belangrijker dat stress (h)erkend wordt en dan ook daadwerkelijk kan worden weggenomen. En, wie is bekend met alle reacties die bij stress voor kunnen komen? In mijn opleiding zijn er al meer dan 500 soorten van reacties behandeld.

 

Ik zal kort een aantal reacties per bovengenoemde categorie noemen. 

 

vechten


 • Mokken/Zwijgen
 • Geen ruimte laten
 • Discussiëren/Klagen
 • Irritatie uiten
 • Fysiek uithalen
 • Hyperactief doen
 • Beschuldigen
 • Roddelen
 • Perfectionisme
 • Zelfverwijt
 • Zelfbeschadigend gedrag

vluchten


 • Weg willen
 • Je afzonderen
 • Slapen, dutjes doen
 • Onverschillig doen
 • Onzichtbaar zijn
 • Frunniken
 • Onrustig zijn
 • Uitstellen
 • Jezelf afleiden
 • Snoepen, emo-eten
 • Roken, drinken

verstarren


 • Machteloosheid
 • Blokkeren
 • Niet kunnen beslissen
 • Piekeren
 • Vermoeidheid/Burn-out
 • CVS, Fibromyalgie
 • Angsten
 • Depressie
 • Ontstekingsreacties
 • Spijsverteringsproblemen
 • Overspannen zijn

Bron Workshop Ontstressen Live The Connection

In een situatie waar spraken is van vrees of bang is de gezondste reactie vluchten. Jij kan kiezen voor Vechten echter uiteindelijk is vanuit jouw reptielenbrein de beste optie vluchten. De kans op overleven is dan het grootst. Lukt beiden niet, dan is er altijd nog Verstarren. Met andere woorden bij een burn-out of depressie lijkt dit de enige oplossing nog om 'het gevaar' te ontwijken. Jij hebt dan al, door de jaren heen, allerlei signalen en spiegels genegeerd en kiest jouw systeem/lichaam voor een verstar reactie. Met alle gevolgen van dien. 

 

jouzelf ontstressen in minder dan 5 minuten


Door de jaren heen bouw jij overtuigingen, patronen, wijze van communicatie en het aangaan van relaties op. Wanneer hier voor jou ongeaccepteerde ervaringen plaatsvinden, creëer jij als een soort afweermechanisme onder andere stress in jouw systeem. Dit kan zowel bij een persoon of organisatie zijn. Want ook een organisatie is een energetisch systeem. Elke keer als jij dan getriggerd wordt op deze ervaring, gaan jouw alarmbellen af en wordt jouw afweermechanisme stress geactiveerd. 

 

Echter jouzelf ontstressen is veel eenvoudiger te doen dan dat velen zich voor mogelijk houden. Jij kan jouzelf ontstressen in minder dan 5 minuten. Neem jij daarnaast dan ook de oorsprong weg dan zal stress hieromtrent voortaan uitblijven. Hoe? Neem contact met mij op en zie het boek Jezelf ontstressen in minder dan vijf minuten door Marina Riemslagh.

 

Oh ja, met cliënte is alles goed gekomen inclusief een nieuwe werkgever. 

Nu jij toch zover bent gekomen, lees DIT dan eens.

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31(0)6-21556600

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0