Trap jij er ook (elke keer) weer in?

"'Ja'; zegt cliënt. 'Ben ik er weer ingetrapt. Wat is dat toch met mij dat ik het elke keer weer laat gebeuren? Ik weet dat het op mijn pad zal komen. Ik weet wat het gevolg is. Zoals het stappen in een koeienvlaai of een hondendrol. En, toch. Toch doe ik het weer!' Ach, zeg ik tegen mijn cliënt. Ik ben er gisteren ook weer onverwachts ingetrapt. En man man man wat stinkt het achteraf dan toch altijd."

 

bewust of onbewust


Toen mijn cliënt zijn verhaal deed, moest ik opeens aan bewust en onbewust denken. Wel eens in een koeienvlaai gestapt? Ik wel. Tijdens een buiten karate training. Gewoon eens voelen hoe het was. Heel bewust stapte ik er in. Best wel apart om het dan zo tussen jouw tenen door te voelen. Echter het was bewust en ik vond het helemaal ok. Toen wij een keer een buitentraining van Jiu Jitsu hadden, ging het iets anders. We hadden wel schoenen aan, echter ik was mij niet bewust van een gigantische hondendrol. Flats. Er middenin. Moet ik nu net van die schoenen aan hebben met dikke ribbels. Ken jij dat? Op zoek naar een stokje en tobben, tobben, tobben om het er allemaal tussenuit te krijgen. En ook nog eens stinken. Natuurlijk mopperen op de hondenbezitter. Op de drol zelf. Op iedereen en alles behalve op mijzelf. Zijn wij ons bewust van.... (hebben wij controle) dan lijkt onze acceptatie altijd anders dan als het ons onbewust overkomt. En weet dat jij dagelijks 95 - 99 % onbewust doet.

 

patronen en thema's


Wat cliënt en ook mij nog steeds overkomt, kan jij een patroon of thema noemen. Het kan zelfs loyaliteit naar .... zijn. Soms ben jij jou er van bewust dat jij er weer in gaat trappen. Jij er weer in stinkt. Denk maar aan bepaalde personen en/of situaties in jouw leven. Jij voelt dat jij dat pad beter niet kan nemen. Jij weet dat jij er weer in zal trappen. Echter toch doe jij het weer. Bijna bewust onbewust. Met daarbij de vele achteraf situaties van;

"HAD IK MAAR!"

  • Keert jouw gedrag/reactie op terug in jouw leven dan wordt dit een patroon genoemd. Een Patroon van jouzelf of die van jouw systeem van herkomst. Het zit in jouw systeem. Onbewust heb jij basis regels over jouzelf 'bedacht' waardoor jij dit patroon toont. Jij hebt jouw brein geprogrammeerd uit vorige ervaringen. Bijvoorbeeld in relaties, jouw manier van communiceren, jouw reactie op, jouw gedrag bij etc.
  • Een Thema is door jou door de jaren heen opgebouwd vanuit jouw negatieve geloof over jouzelf. Het is jouw negatieve geloof aangesterkt met basis regels/overtuigingen wat jij van jouzelf zou moeten doen en patronen hoe jij het van jouzelf moet doen. Vaak is in een thema zelfsabotage/schijnveiligheid en/of schaamte/schuld terug te vinden. 
  • Daarnaast kan jij loyaal zijn naar de familie, het bedrijf, de vereniging etc door een bepaald gedrag te tonen en/of remmende of belemmerende overtuigingen te hebben. Jij bent dan trouw aan.....

willen, kunnen en geloven


Ik zeg dan altijd tegen mijzelf en mijn cliënten dat ik en mijn cliënten dit altijd zelf doen. Wij veroorzaken zelf deze shit en vooral hoe wij ermee omgaan.

 

De vraag die ik dan altijd stel;

  1. Wil jij dit (nog)?
  2. Wat wil jij wel?
  3. Is dit liefde?
  4. Kan jij dit?
  5. En geloof jij of het werkelijk kan?

Jij zult wel begrijpen dat wij hierna creatief aan de slag gaan om dit pad (vol stront) niet meer te bewandelen. En, mocht het nog eens gebeuren, dan zeggen "wij" bewust; "Oh erin getrapt" en gaan onze weg verder. 

 

En jij? Wat doe jij?

 

Nu jij zover met lezen bent gekomen, lees dan ook DIT eens. 

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31 06 21 55 66 00

Reactie schrijven

Commentaren: 0