Carnaval en macht

Wat is voor jou de betekenis van macht? Waarschijnlijk heb jij al gelijk een antwoord klaar op mijn vraag. En, wat is het antwoord? Schrijf het op en lees nog even door......

 

Carnaval


Weet jij dat in de middeleeuwen tijdens carnaval de macht tijdelijk in handen van de arme bevolking werd gegeven? De bevolking kon dan flink de draad steken met de stedelijk adel. Jij kunt dit onder andere nog terugzien in de klederdracht tijdens carnaval in Venetië. De teugels konden dan even los. Normen en waarden worden even opzij gezet. Er zit veel meer achter deze omkering van de macht dan dat jij jou misschien realiseert. Het is een gedachtengoed om de ziel (lees totem) in een cultuur levend te houden. 

 

cultuur


Bij cultuur is er spraken van gedeelde werkelijkheid in; taal, religie, gebruiken, basis aannames, onderliggende uitgangsposities, acceptatie van slanke veranderingen en groepsbewegingen. Waarbij cultuur kan ontstaan uit macht of cultuur als bron van macht is. Zeg maar dat jij het spel van de cultuurregels beheerst en zodoende de macht krijgt* Uit De corporate Tribe van Danielle Braun en Jitske Kramer.

Uit onderzoek is gebleken dat macht (lees Ranking) pas is ontstaan, toen wij in nederzettingen bij elkaar gingen wonen. Met andere woorden jouw en mijn voorouders hun nomadenbestaan opgaven. Bezit werd toen een feit. Om het bezit te behouden, moest er geweld aan te pas komen en waren het vooral in het begin de generaals/de praatjesmakers * door Emma Goldman die als eerste de macht kregen. * Uit De meeste mensen deugen van Rutger Bregman.

Binnen een cultuur is altijd spraken van een ziel. De totem!

 

totem


Om de Totem levend te houden (= bezieling), bestaan er onder andere onderstaande factoren;

 • Entry: hoe heet jij een nieuw iemand welkom.
 • Goodbye: hoe neem jij afscheid van iemand.
 • Gatherings: blogs, vlogs, elkaar kort zien met verhalen vertellen (narratieve), totem plekken, feesten.
 • Rituals: vaste cadeaus, ruimte en voorwerpen, vaste data/tijden en gebruiken.
 • Aculture day: onmacht dagen. 

aculture day


Carnaval is een typisch voorbeeld van aculture day. In de optochten laat men zien hoe coherent de gemeenschap is. Narren mogen tegen de koning ingaan* Uit De terugkeer van de Koning van Ton van der Kroon. De macht wordt op de korrel genomen. Er is ruimte om ongenoegen te delen. En tegen de normen en waarden in te gaan. Waarom men dit toelaat? De macht laat de teugels even los om te horen wat er speelt en de zogenaamde druk van de ketel te halen om daarna te bezinnen op culturele kernwaarden en de teugels weer aan te halen.  Bij mij komt dan altijd het begrip angst naar boven. 

 

Echter er zijn meer voorbeelden van aculturele momenten;

 • 1 april.
 • feed-forward gesprekken.
 • 360 graden gesprekken. 
 • a challenge against the management = Karten/sportwedstrijd/dagje Ardennen.....
 • kluchten.

Wat als wij in het nieuwe organiseren macht als leiderschap gaan zien? Zijn dan bovenstaande momenten specifiek nog nodig? Of kunnen wij ze dan gewoon gaan houden niet omdat het moet, maar omdat het kan!

 

Leiderschap


Bij nomaden is er geen sprake van macht. Daar is het leiderschap tijdelijk, wordt er gedeeld en worden besluiten gezamenlijk genomen. Als macht nu leiderschap werd;

 • Waar dialoog wordt gevoerd.
 • Waar verhalen worden verteld.
 • Waar werkelijk gedeeld wordt.
 • Zonder bezit.
 • Zonder wantrouwen.
 • Zonder onderdrukking.
 • Zonder praatjes(makers).
 • Zonder grenzen.
 • Zonder manipulatie.
 • Zonder schaamteloos
 • Met compassie en humor.
 • Met bescheiden- en vrijheid.
 • Met vriendelijkheid en vergeving.
 • Met rond overleg in plaats van vierkant overleg.
 • Waar een ieder gelijk is.
 • Waar structuur gezamenlijk wordt bepaald.
 • Waar de vraag elke keer zou worden gesteld; 

"Welk leiderschap past nu het beste bij onze cultuur/deze verandering?"

 

Hoe is dan nu jouw antwoord op mijn vraag; "Wat is voor jou de betekenis van macht?" Vergelijk het eens met jouw eerste antwoord.

 

En, misschien denk jij wel; 'is dit soort leiderschap mogelijk?' Absoluut! Lees bijvoorbeeld eens * De lessen van Ubuntu van Mungi Ngomane en kijk eens om jou heen omtrent genoeg voorbeelden van het nieuwe organiseren. Overigens zou jij bij nomaden macht willen uitvoeren c.q. claimen dan wordt jij direct verstoten. Zij houden namelijk niet van geweld. Het is praten of verkassen! * door Douglas Fry

 

Nu jij toch zover bent gekomen, lees DIT eens.

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31 (0)6 21 55 66 00

Reactie schrijven

Commentaren: 0