Maatschappelijk bewogen

Maatschappelijk ondernemen. Maatschappelijk verenigen. Maatschappelijk betrokken. Op diverse manieren kunnen wij het hebben over onze maatschappelijke bewogenheid. Echter wat doet u werkelijk (vrijwillig) allemaal voor onze maatschappij?

 

Maatschappelijk betrokken


Als Inspirator ben ik van mening dat ik niet alleen mijn cliënten kan inspireren. Vanuit mijn maatschappelijke betrokkenheid kan dat veel verder gaan. Al eerder kon jij al een Blog van mij lezen waarin mijn inzet bij langdurige werkelozen door het Algemeen Dagblad werd beschreven.

 

Uit Isolement door Sloep  is een project waar ik oprecht trots op ben. 

 

Echter de betrokkenheid kan veel verder gaan. Door jou in te zetten als vrijwilliger doe jij iets voor jouw maatschappij en krijg jij er absoluut heel veel voor terug. Natuurlijk kost het tijd. Natuurlijk vraagt het veel meer van jou dan dat jij eigenlijk wenst en weet men jou er altijd van te overtuigen om er steeds meer tijd in te steken. Allemaal aspecten die jij zelf in de hand kunt houden. Alleen de energie en de dankbaarheid zullen jou vullen. Zo intens dat het vanzelfsprekend voelt.

 

"Jij bent dan van BETEKENIS!"

 

Het is echter wel zoals onder andere afvallen en sporten. De eerste stap is de moeilijkste om te maken.

 

Praktijkervaring


De praatbal. Wie wilt er iets vertellen (foto Koen Suyk)
De praatbal. Wie wilt er iets vertellen (foto Koen Suyk)

In mijn Praktijk werk ik onder andere met de indianenstok.  Een communicatie techniek die veel respect bij de groep brengt en het werkelijk mogelijk maakt om naar elkaar te luisteren. Deze praktijkervaring heb ik weten toe te passen bij hockeytrainingen van de jongste jeugd bij diverse hockeyverenigingen. Meidenteams hebben een roze bal. De jongens een blauwe.

 

Elke training is er op een bepaald moment tijd voor elkaar. Via een kringgesprek wordt er geluisterd naar degene die de bal heeft. Deze bal wordt dan overhandigd aan degene die ook iets wenst te vertellen. Kinderen leren al vroeg met een dialoog om te gaan. Een vrijwilligersfunctie vanuit mijn Praktijkervaring. Zelf hoef ik er niets voor te laten, alleen voegt het voor ons allen heel veel toe. Een basiskennis die voor jou misschien normaal lijkt, kan voor anderen totaal nieuwe informatie zijn.

 

Eenmaal in de kring worden voor de kinderen belangrijke sociale aspecten naar voren gebracht. Hierbij kan er tevens een signaleringsfunctie ontstaan naar in- en externe organisaties. Tevens voegt het toe dat uiteindelijk in het veld er een algemene acceptatie is. Dat wat besproken dient te worden, is reeds besproken.

 

Voor elkaar


Ik luister naar je. Ik hoor je. (foto Koen Suyk)
Ik luister naar je. Ik hoor je. (foto Koen Suyk)

Jij merkt dat men binnen de vereniging meer en meer behoefte krijgt aan een betrokken luisterend oor. En dat geldt niet alleen voor verenigingen.....

 

Vanuit diverse hoeken zie jij dat de behoefte aan maatschappelijk betrokkenheid steeds meer toeneemt. Bedrijven zijn of worden opeens betrokken. Sterker nog ze laten zich daar zelfs voor certificeren. Ik vraag mij dan alleen af wat ze daarvoor gedaan hebben?

 

Zo is ooit ook de (sport)vereniging ontstaan. Vanuit sociale overwegingen bij elkaar voor elkaar te komen. Midden in de maatschappij. Door de groei van de maatschappij werden vooral de sportverenigingen buiten de maatschappij geplaatst. Echter vanuit diverse ministeries is nu al enige tijd de roep om weer terug te keren naar de sociale connecties. Ook verenigingen kunnen zich laten certificeren als een Maatschappelijk Verantwoorde Vereniging. Kennis die wij allen standaard in ons hebben, kunnen gericht naar de maatschappij worden om zo uiteindelijk er (weer) voor elkaar te zijn. 

 

Kwaliteiten beschikbaar stellen


Vrijwilligerswerk kan jou veel brengen. Echter jouw inzet kan nog veel meer teweeg brengen. Uiteraard hebben wij het allemaal ontzettend druk en past het eigenlijk niet in onze agenda. Alleen kijk nu eens diep bij jouzelf naar binnen. Niet in jouw geheugen. Neen in jouw ziel ! Allemaal bezitten wij bepaalde kwaliteiten. Deze kwaliteit kan jij beschikbaar stellen en er op elk niveau iets mee bereiken.

 

Als bijlage bij deze Blog kan men lezen hoe een kleine vereniging met alle vrijwilligers en hun persoonlijke kwaliteiten tot iets moois is gekomen.

 

In de juni 2013 editie nummer 6 van hockey.nl besteedt Reemt Borcherts met foto's van Koen Suyk extra aandacht aan de Maatschappelijke mogelijkheden van verenigingen en de inzet van hun vrijwilligers.

 

Kijk eens diep in jouw ziel en vraag dan eens heel eerlijk of jij werkelijk geen ontspannende tijd hebt om een steentje bij te dragen! En, het eerste antwoord dat jij hoort, is het echte antwoord. Hierna gaat jij er pas over nadenken......

 

 

Download
Editie Nummer 6 Hockey.nl juni 2013 Door: Reemt Borcherts Fotografie: Koen Suyk
Tweede huis voor heel sportief Maassluis. Maatschappelijk verantwoord verenigen bij Evergreen
evergreen.pdf
Adobe Acrobat document 328.1 KB

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius Inspirator

+31 (0)6 - 21 55 66 00

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Annemarie (vrijdag, 01 november 2013 14:54)

  Het aantal vrijwilligers loopt inderdaad de laatste jaren terug bij de meeste verenigingen. De grootste oorzaak hiervan, is mijn mening, is dat in de meeste gezinnen beide partners werken, hierdoor worden veel zaken buiten het werk in het weekend gepland en is er volgens velen geen ruimte meer over voor vrijwilligerswerk.
  Maar er is een spreekwoord die zegt: "Vele handen maken licht werk".
  Ook ik doe een paar uur per week vrijwilligerswerk. Veel mensen zijn van mening dat als je je ergens opgeeft als vrijwilliger, je dat zeeen van tijd kost. Je kan altijd zelf aangeven hoeveel tijd je te besteden hebt en wat je zou willen doen, lijkt mij.
  Daar vele verenigingen met een tekort aan vrijwilligers kampen, gaan ze betaalde krachten aantrekken, bijvoorbeeld trainers, omdat ze anders weer klachten krijgen dat er niet voor niets contributie wordt betaald en ze wel training eisen voor de kinderen.
  Betaalde krachten op een vereniging heeft weer tot gevolg dat mensen ook weer minder bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen, want hij wordt betaald en ik moet het voor niets doen. Kortom dit is een neerwaartse spiraal, die grote gevolgen voor een vereniging kan hebben.
  We moeten weer terug naar de betekenis van een vereniging: Een vereniging is een groep mensen die gezamenlijk een sport of hobby uitoefent en dan met nadruk op "gezamenlijk".

 • #2

  Ronald Osephius (maandag, 04 november 2013 13:15)

  Annemarie mooi en eerlijk gesproken