Atlas 2.0 en Paardenkracht kennen het Waarom!

"Voor het eerst zien wij een god. Een god die de mooie wereld ons toont en mee neemt. Beschermt en koestert. Deze god weet wel de last te dragen. Hij doet het graag. Hij weet Waarom"

 

Precies als alle vrijwilligers, denk ik gelijk.

Bloemencorso


We zijn dit keer in Zundert. En om precies te zijn @corsozundert Hun bloemencorso 2014. De hoge hoed heeft ons dit keer hier naar toe gebracht. (zie hiervoor Bloei natuurlijk vanuit jezelf)

Een voor mij totaal onbekende gebeurtenis, welke een hele diepe indruk bij mij zal achterlaten.

 

Ik heb mij van te voren totaal niet laten informeren (n.a.v. mijn vorige ervaring) en heb mij voorgenomen mij totaal te laten verrassen. Achteraf lees ik op hun site "In Zundert strijden twintig buurtschappen jaarlijks met elkaar om de ereprijs voor de mooiste corsowagen. Het corso is niet-commercieel en het organiseren van het evenement, het bouwen van de wagens en het kweken van de dahlia’s is allemaal vrijwilligerswerk. Het corso bestaat sinds 1936 en heeft een rijke geschiedenis, vol folklore en sterke verhalen."

 

Simon Sinek


Gezeten op tribune L weten twee sprekers ons en de vele toeschouwers goed bezig te houden. Het weer en de sfeer werken direct mee. De informatie is compleet. En zeker voor wie nieuw is, wordt het duidelijk Wat er te verwachten staat, Hoe men te werk is gegaan en zie jij bij het verschijnen van de wagens het eindresultaat van het Waarom! Het doet voor mij denken alsof hier een organisatie draait die extern hun trainingen hebben gevolgd met als achtergrond Simon Sinek. Ze weten de Cirkel goed toe te passen. 

 

Alleen mijn gevoel zegt anders. Is dit hier niet simpelweg ontstaan uit Passie? En wat brengt deze Passie? Automatische loyaliteit en betrokkenheid omdat men in de gedachte, die er achter zit, volledig gelooft! Tijd, verdiensten etc zijn dan opeens bijzaken. De grootste beloning die men kan ontvangen, is de emotionele uitgesproken waardering. Gezien worden in hetgeen jij met elkaar hebt bereikt. Met een ontzettende ontroerende ontlading wanneer jij daadwerkelijk gezien wordt.

 

(H)erkenning


Heel veel maanden hard werken. Met als beloning gewaardeerd worden om hetgeen wat jij met elkaar bereikt hebt. Alsof het onmogelijke mogelijk is, zonder daarvoor maar een cent op jouw bankrekening te ontvangen. Jij koopt er geen brood voor. Jouw hypotheek wordt er niet mee afgelost. Jij doet het voor jouw buurt met een duidelijk Waarom. Wanneer jij dan de emotie voelt en ziet wanneer men werkelijk erkent wordt, dan komt deze binnen. Heel direct binnen. Zo ook in mijn hart, dat ik mee ga in hun emoties en mijn eigen tranen voel.

 

(H)erkenning!

 

Beloning


Verdraaid Indrukwekkend!
Verdraaid Indrukwekkend!

Tijdens de parade is er een wagen voorbij gekomen met de titel Verdraaid. En op het moment dat de wagens al voorbij kwamen, echter vooral bij het intens voelen van al die emoties van inzet, denk ik dat het werkelijk een verdraaide wereld kan zijn en dwaal ik af naar de berichten die wij allemaal hebben kunnen lezen over het extra belonen van werknemers omdat wij anders BANG zijn dat ze weggaan.

 

Een goed voorbeeld hierin is de beslissing van Gerrit Zalm begin dit jaar. Diverse journalisten zien hierop ingehaakt, waaronder het AD o.a. met de kop Kamer wil opheldering over hoger loon ABN managers. Door financiële-over-beloning is men eigenlijk manipulatief bezig.

 

Manipulatie


Is dat dan de werkelijke achtergrond van onder andere onze banken? Jouw personeel manipuleren (of laten...) en niet (meer) betrekken in Waarom ze het doen? Want als jij jouw personeel manipuleert, wat doet dan jouw personeel met jouw klanten?

 

Ik was verleden week toevallig met mijn zoon bij genoemde bank. Een echt ongelofelijke lange rij. Opeens kwam er een medewerkster en vroeg netjes aan de mensen "Waarvoor ze kwamen." Mijn zoon had een nieuwe rekening geopend en nieuwe betaalpas. Echter de bank was even vergeten de pas werkelijk te activeren. "Oh, sluit u maar aan in de rij." Hierna worden de andere mensen gevraagd "Waarvoor ze komen." Werkelijk elke bestaande klant mocht aansluiten. Echter de mensen die aangaven een nieuwe rekening te willen openen en/of nieuwe klant te willen worden, werden direct uit de rij gehaald en daar werd wel een beschikbare medewerker voor gevonden. Zelfs mijn zoon viel het op. M.a.w. eigenlijk geef ik mij al antwoord op de door mij zelf gestelde vraag.

 

Waarom


Veel organisaties die ik mag begeleiden, gaan en willen o.a. weer terug naar het Waarom. Want zeg nu eens eerlijk. De meeste ondernemers zijn toch vanuit hun Waarom Gevoel gestart!!

 

Gerrit Zalm en alle andere managers en/of ondernemers kunnen zichzelf heel veel geld besparen. Via de aanschaf van de boekjes van Simon Sinek en/of hun management/personeel de komende maanden naar Zundert sturen. (of een combi met eventuele inhuur van mijn persoon om vanuit eigen kracht te groeien ) In Zundert zitten ze te springen om vrijwilligers voor het corso in 2015 waar de managers/het personeel dan getoond wordt Waarom je iets doet! De managers/het personeel mogen van mij dan ook ontroerd zijn als ze weer iets hebben bereikt. Het hoeft niet. Het geeft wel aan dat ze dan hun emoties (weer) hebben gevonden. Als ze maar zien wat ze werkelijk bereikt hebben, zien wat ze wel hebben en ouderwets Trots op hun werk en zichzelf zijn. In plaats van alleen maar financieel meer te willen hebben en het allemaal maar gewoon te vinden. Zich LOYAAL voelen met wat ze doen!

 

Het werd door de omroeper, die toevallig bij de winnende buurt Klein-Zundertse Heikant, met de jury winnende uitvoering Paardenkracht hoorde, heel mooi uitgelegd.

 

"We waren een kleine buurt. Niet veel mensen deden met ons mee. Totdat we twee ontwerpers erbij haalden die ons wisten te motiveren. ONS konden uitleggen WAAROM. Hierdoor groeiden wij opeens enorm. Toen de ontwerpers weggingen waren bij BANG dat de mensen ook zouden vertrekken. Echter dat gebeurde NIET. WAAROM wij het deden, was voor ONS zo duidelijk geworden dat haast iedereen bleef. Sterker nog wie er niet in geloofde ging weg echter er kwamen vanuit andere buurten opeens veel meer mensen naar ons. Zij geloofden met hun vrienden en daar weer vrienden van in ons kleine WAAROM. En nu is het beloond in onze eerste plaats"

 

Paardenkracht de jurywinnaar
Paardenkracht de jurywinnaar

En, dan praten wij gewoon over onbetaalde vrijwilligers! Wat kunnen wij in het dagelijkse leven nog zoveel van elkaar leren. Als jij het maar wilt zien en horen.

 

Natuurlijk geloof ik ook in het financieel belonen van hetgeen dat wij met ons dagelijkse werk doen, alleen er zijn nu eenmaal naar mijn gevoel realiteits- en loyaliteitsgrenzen.....

 

Met inspirerende groet

 

Ronald Osephius

+31 (0) 6 - 21 55 66 00

 

Een korte impressie

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Remcoo's (vrijdag, 19 september 2014 22:06)

  Mooi dat weer iemand ziet WAAROM we dit doen. Dat we geen gekken zijn, maar genieten van ONZE vrije tijd met PASSIE en ons GEVOEL volgen!

  Super artikel en hopelijk tot volgend jaar met corso, misschien wel eerder in een tent of op een dahliaveld!

  Een hartelijke corso groet van een bouwer!

 • #2

  Ronald Osephius (zaterdag, 20 september 2014 09:03)

  @Remco dank je wel voor je super spontane reactie en je compliment. Dat waardeer ik enorm.

  Ik heb het stuk graag geschreven. Jullie hebben mij allen met jullie prestatie / inzet en passie enorm weten te raken. Eigenlijk zijn jullie voor mij allemaal winnaars. Al voordat de optocht vertrok. Veel mensen kunnen hier een voorbeeld aan nemen.

  Lijkt mij een goed voorstel en ik word graag op de hoogte gehouden.

  Met inspirerende groet Ronald Osephius

 • #3

  Margriet (zaterdag, 20 september 2014 19:01)

  Het bloemencorso bij ons is inderdaad veel en veel meer dan alleen een corsowagen bouwen. Al vanaf jonge leeftijd krijgen wij dit mee en zo kan iedereen die dat wil zich op de een of andere manier laten inspireren en vormen. Ik ben er trots op in Zundertse te zijn.

 • #4

  Ronald Osephius (zaterdag, 20 september 2014 19:08)

  @margriet dank voor je reactie. De manier zoals jij je trots neerzet, kan niet anders dat dit weer andere mensen inspireert en vormt. Houdt dit mooie gevoel van je vast!

  Met inspirerende groet Ronald Osephius

 • #5

  Energie Vergelijken (dinsdag, 23 september 2014 16:11)

  Ik vind persoonlijk daat de atlas 2 erg mooi der uit ziet.

 • #6

  Ronald Osephius (dinsdag, 23 september 2014 19:33)

  @energie vergelijken dat begrijp ik. Waarschijnlijk dat daarom ook het publiek atlas 2.0 als publiekswinnaar heeft aangewezen.

  Met inspirerende groet Ronald Osephius